tirsdag den 4. marts 2014

Det sidste barn i skoven

Det sidste barn i skoven

Børn har godt af at være i naturen.
Det er godt for børn at komme ud i naturen for hjernen, hjertet og motorikken.
Foto: Daniel Øhrstrøm
Skrevet af: Lene Odgaard

Nutidens børn kommer halvt så meget ud i naturen som deres bedsteforældre. Hvis den tendens fortsætter, vil der blot gå to generationer, før vi ser, det sidste barn i skoven. Det oplyser Danmarks Naturfredningsforening til DR.

Børnene vælger nemlig ofte leg med digitale medier som en computer eller spil frem for en kravletur op i træerne eller et smut forbi et vandhul med haletudser og frøer. Det er en skidt udvikling, mener en naturvejleder.
- Den største barriere er ikke computeren. Det er forældrene, siger Ole Laursen, der er leder af skoletjenesten i Danmarks Naturfredningsforening (DN).

Han mener, forældrene skal prøve at tænke anderledes og komme op med nogle tilbud, der ligger ud over de faste skemalagte ting som sport, så børnene bruger naturen i det daglige.

- Det handler om at give børnene et andet tilbud også, og forældrene vælger, hvad familien skal. Naturen er godt for hjerne og hjerte, og det er sundt at komme væk fra computeren. I min generation var det at koble af noget godt. I dag er det skidt at være koblet af – man skal være koblet op konstant, og det er ikke sundt.

150.000 børn er aldrig i naturen
Danmarks Naturfredningsforening (DN) har tidligere lavet en kæmpeundersøgelse af problemet og interviewet tre generationer om deres brug af naturen. Herudover har mejerigiganten Arla i år stået bag en omfattende undesøgelse, der viste, at 150.000 børn aldrig kommer ud i naturen.

Undersøgelsen fra Danmarks Naturfredningsforening (DN) viser, at børns hverdag er blevet mere travl, skemalagt og overvåget end tidligere, og børnene vælger de elektroniske medier og organiserede aktiviteter fremfor for fritid til at lege i naturen.

Og tendensen er stadigvæk den samme den dag i dag, fastslår Ole Laursen.

- Det værste der kan ske er, at der om blot to generationer ingen børn er i naturen. Så galt tror jeg ikke, det går herhjemme. Men når det er sagt, så tror jeg, at vi i det globale perspektiv vil se det sidste barn i skoven, hvis vi ikke lærer børn, hvordan de skal passe på naturen. Når børn vokser op uden kendskab til naturen, ved de heller ikke, hvor maden kommer fra, og så er der heller ingen respekt for naturen. Det er skræmmende, synes jeg.

Eksperter fastslår, at det er alfa og omega før børns trivsel, at de får brugt naturen: Motorisk, kreativt og udviklingen af sanserne.

Børn uden naturoplevelser er nemmere at manipulere med
Hjerneforskeren og lægen Kjeld Fredens går endda skridtet videre.

- Hvis børn ikke er nok ude i naturen, betyder det, at de lider af noget, der minder om kronisk jetlag. De mister det store overblik og bliver dermed nemmere at manipulere med. At påvirke, fastslår han.

Børnenes sanser bliver understimuleret og kreativiteten i den højre hjernedel bliver sjældent vakt, når naturen bliver valgt fra og computerspillet til. Venstre hjernehalvdel er den analytiske side, og det er den, der primært bliver brugt, når vi er inden døre eller går i en by. Her er det de linære strukturer, der gælder med veje, bygninger og vægge.

Naturen derimod er knopret, bakket og med et væld af farver, der kræver, at børnene bruger deres kreative sider og sanser og begynder at tænke i helheder. Derfor er den god for børns udvikling og er ligefrem sundhedsfremmende.

- Tænk på, hvad der sker, hvis et barn får et par stylter. Så hopper det op og prøver at gå. Det er helt naturligt. De voksne derimod prøver at hoppe op på stylterne, de skvatter ned og begynder i stedet for at lægge planer for, hvordan det skal lykkes at kunne gå på stylterne. De vil kontrollere processen, ligesom de vil kontrollere naturen. Men det kan ikke lade sig gøre.

Børn sover for lidt
Han advarer mod konsekvenserne af, at børn opholder sig for lidt i naturen og  mener, at ”på-kulturen”, hvor vi konstant er optaget af mobiltelefoner eller computerspil er direkte usundt for helbredet.

- Børn i dag sover for lidt. De er på hele tiden. Naturen derimod med dens uforudsigelighed kalder på børns åbne og ufrivillige opmærksomhed. Det er netop her, de bør lade batterierne op og stresse af, siger Kjeld Fredens.

Han opfordrer forældre til at være rollemodeller for børnene og sørge for, at de ikke bliver fremmedgjort overfor naturen. Hvis forældre går foran, følger børnene forhåbentligt med.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar