søndag den 23. marts 2014

Sommerfuglelarven



Naturen er fyldt med tankevækkende fænomener. Et af de mest fantastiske må være en larvens forvandling til en puppe – og derefter til en smuk sommerfugl.
»Men hvad sker der egentlig inde i sådan en puppe? Hvordan bliver en sommerfuglelarve på mystisk vis til en smuk sommerfugl?« skriver Astrid Holk til Spørg Videnskaben.
Det er i sandhed et mysterium. Derfor kontakter vi professor og kurator ved Statens Naturhistoriske Museum, Niels Peder Kristensen. Han forsker i sommerfugles anatomi.

 Se en spændende film om, hvordan Larve bliver til puppe

Larven udvikler vinger i al hemmelighed

Det viser sig – ganske overraskende – at larver faktisk allerede begynder at forvandle sig til sommerfugle, før de går i puppe.
»En del af det voksne dyrs organer findes allerede i larven på et ret tidligt tidpunkt. For eksempel anlæg til vinger. De ligger i hudlommer under larvens hud. Men først i det hudskifte, hvor larven forvandler sig til puppe, bliver de krænget ud,« fortæller Niels Peder Kristensen.
Lange ben bliver dannet i korte larveben

Mange tror, at larvens forvandling til en sommerfugl alene sker i puppe-stadiet. Det er sandsynligvis, fordi vi ikke kan se, hvor meget en sommerfuglelarve faktisk ændrer sig under huden. Blandt andet bliver følgende organer udviklet inde i larven, uden vi kan se det udefra:
  • Kønsorganer
     
  • Sommerfuglens lange ben – som bliver dannet inde i larvens bittesmå korte ben
     
  • Dele af larvens tarm, som bliver nedbrudt, så nye dele kan blive dannet

Fakta

Halvdelen af alt liv på Jorden – biller, bier, sommerfugle og fluer – gennemgår en total forvandling af kroppen i løbet af livet.
Det virker mærkeligt. Men evolutionsteorien kan faktisk forklare det forunderlige fænomen:
Når sommerfuglene nærmest er to helt forskellige slags dyr i løbet af deres liv, konkurrerer de unge og de gamle dyr ikke med hinanden om føden. På den måde kan flere – ifølge teorien – overleve.
Når dyret bliver til en puppe, er det altså allerede langt i sin forvandling til en sommerfugl. Hvor langt det er, afslører puppens yderside. På den hårde skal er det som regel tydeligt, at der er tale om en sommerfuglepuppe.
»På langt de fleste sommerfugleartes pupper, kan man se anlæggene til vinger, følehorn, ben og snabel uden på puppens skal,« siger Niels Peder Kristensen.
Det sker med larven inde i puppen

I selve puppen sker der dog også ting og sager.
»Nogle af larvens organer bliver nedbrudt. Andre bliver omdannet. Og atter nogle bliver bygget op helt på ny,« siger Niels Peder Kristensen.
  • Langt de fleste sommerfugle har for eksempel en udposning i maven, hvor de kan have den nektar og honningdug, de lever af. Den udposning har larven ikke. Den bliver skabt i puppe-tiden.
     
  • Larvens øjne bliver også fuldstændig nedbrudt, for at sommerfuglens øjne kan blive dannet.
     
  • De store muskler i brystet på den voksne sommerfugl bliver ligeledes opbygget.
Hormoner skaber hudskift og puppe

Puppen er i virkeligheden et hudskifte for larven. De fleste sommerfuglearter spiser stort set kun i den tid, de er larver. Det betyder, at de vokser meget – men deres hud følger ikke med. Så når huden bliver for trang, danner larven en nu hud under den gamle, som bliver smidt.
Det er særlige hormoner, som sætter larvens hudskifte-proces i gang. Et sæt hormoner sørger for, at larven skifter hud. Et andet sæt hormoner – de såkaldte ungdomshormoner – sørger for, at den går over i et nyt ungdomsstadie.

Fakta

VIDSTE DU?

Nogle dele af sommerfuglelarven lever videre i den voksne sommerfugl.
»I sommerfuglen kan der være muskler fra larvetiden, der først bliver nedbrudt et stykke henne i dens sommerfugle-liv,« fortæller Niels Peder Kristensen.
»Ved overgangen fra larve til puppe falder ungdomshormonet væk. Det betyder, at sommerfuglen i det nye stadium ikke bliver en ny larve, men en puppe. Også ved det næste hudskifte mangler ungdomshormonet, og så bliver puppen til det voksne dyr,« fortæller Niels Peder Kristensen.
Larven kan være i puppen i 10 år
Tiden, som sommerfuglen tilbringer i puppen, svinger meget, alt efter hvilken art, der er tale om. Nogle arter er under to uger i puppen. Andre kan få ti år til at gå på den snævre plads. ("Hvordan bliver larven til en sommerfugl", 2012, videnskab.dk)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar