søndag den 16. marts 2014

Læderløber (Carabus coriaceus)

Sådan en bille fandt jeg i denne uge i onsdags i min biotop. Jeg fandt i en encyklopædi, at den hedder Læderløber:




Kendetegn: Længde: godt 40 mm. Læderløberen er kongen blandt løbebiller. Den kan blive kæmpestor, og den kendes på sin matte farve og på den groft, uregelmæssige skulptur på dækvingerne. På hver dækvinge er der dog 2-3 utydelige længdestriber.
Variation: Størrelsen kan variere en smule, men normalt er man ikke i tvivl.
Forveksling: De store Carabus-løbebiller virker altid imponerende, og umiddelbart vil arter som Kratløber (Carabus nemoralis) og Violetrandet løber (Carabus violaceus) virke kæmpestore for det utrænede øje. Disse har dog begge et tydeligt violet skær og er endvidere betydeligt mindre.
Biologi: Som andre store løbebiller kan Læderløberen leve i adskillige år, og den kan endog reproducere sig flere gange. Yngel finder normalt sted om efteråret, og overvintring sker under mos, træstubbe o.l.
Læderløberen jager om natten, hvor alt, der er mindre end den selv, står for skud. Regnorm er en populær spise, men også mindre insekter, larver, snegle m.v. bliver fortæret.
Levested: Læderløber er en rigtig skovart, som primært er knyttet til skove på muldbund. Den jager på jordoverfladen.
Udbredelse: Udbredelsen af Læderløber følger nøje udbredelsen af løvskov. I Østdanmark er den mange steder særdeles almindelig, hvorimod den er sjælden i vest.

Hvornår ses den? Ligesom andre natdyr ser man ikke meget til den, med mindre den har været på jagt og næste morgen ligger fladmast ude på asfaltvejen.
Roder man rundt i skovbunden under sten, stubbe og mos, er der gode chancer for at finde den, også midt på vinteren. (fugleognatur.dk)

Flere billeder af læderløber:

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar